För många är smink allt, och för andra är det något väldigt onödigt. Med tanke på att smink framställts i över 100 000 år, måste det i alla fall betyda något för människor. Frågan är vad?
Sminket har en väldigt lång historia och redan för 100 000 år sedan tillverkades och användes smink. Då handlade det inte om mascara, ögonskugga och läppstift som vi har nuförtiden, utan då målade man sina kroppar med ockrafärgat kroppssmink. Det här sminket hittades inte för så länge sen i en stenåldersgrotta i Sydafrika, skriver Dagens Nyheter. Detta fynd visar också på att man i ett tidigt stadium hade förmågan att tillverka produkter genom att blanda olika ämne och bearbeta dem med redskap. I grottan fann man dels ockra, men även träkol, benbitar och stenredskap för att mala alla ingredienser till ett fint pulver. För att förvara produkterna hade man använt stora snäckskal. Uppenbart är alltså att våra förfäder hade kunskaper om kemi och kunde långtidsplanera, men det är också uppenbart att vi använde kunskaperna till sådant som många skulle kalla ”överflödiga” och ”onyttiga” verksamheter.
Känn dig snygg och må bättre
Att vi redan för tusentals år sedan använde oss av smink, bevisar att sminket har en stor betydelse för oss människor. Även om vissa kan tycka att det är onödigt och överflödigt, har det visat sig att man faktiskt mår bättre när man känner sig snygg. Det finns till och med organisationer som finns till bara för att göra folk i jobbiga situationer lite snyggare, så att de får må lite bättre. Organisationen look good, feel better brukar till exempel ge gratis sminkkurser till cancersjuka människor. Trots att det inte finns några vetenskapliga studier som visar sambandet mellan att se bra ut och må bra, har det visat att personer som får fixa till sig och uppleva sig som snygga mår bättre för stunden.
Pirat-kopierat smink allt vanligare
När man köper smink är det viktigt att tänka på precis vad man köper. Marknaden för piratkopierat smink blir nämligen bara större och större. Man tror att så mycket som 10 till 20 procent av omsättningen på dyrare sminkmärken handlar om oäkta smink. Varje år beslagtar den svenska tullen tusentals oäkta varor som svenskarna har beställt på nätet. Sminket man köper på nätet kan bland annat innehålla urin.