Rosa drömmar i hemmet

Att älska färgen rosa behöver inte betyda att du automatiskt vill leva i en neonrosa Barbie-värld. Självklart kan du få utlopp för dina rosa drömmar i ditt hem utan att det tar överhanden. Allt handlar om vilken färgnyans du väljer, och vad du matchar den med.

Du som tvekar inför ett rosa färgval på väggarna i hemmet ska komma ihåg att väggfärgen inte nödvändigtvis är det enda som sitter på väggen. Att inreda med posters- och tavelväggar är både trendriktigt och kul – Läs mer här för att få inspiration till att nyansera intrycket av ditt hem. I sak är det inget fel med att inreda sitt hem som en rosasöt dimma, men för dig som är ute efter en annan rosa känsla kan du lätt påverka helheten genom att köpa posters i kontrasterande färger och gärna tänka till kring motiven du väljer.

Rosa uppåt väggarna

Rödbrunt, rostigt orange och rött samt dämpade rosa toner skapar en naturlig, varm helhet tillsammans med beige, brunt och naturmaterial som trä. Färgerna för tankarna till det genuina och rustika, samt till stilfullt inredda hem på betydligt varmare breddgrader. – ELLE

Tidningen ELLE är rosa helt rätt i år, då färgen faller in i den jordnära trend som helt dominerat inredningsvärlden på sistone. Välj gärna en dämpad rosa ton för ett naturligt och varmt intryck. Kombinera gärna med rostrött, tipsar ELLE, som upplever att ”färgerna för tankarna till det genuina och rustika”. Traditionellt sett är rosa starkt förknippad med feminina attribut. Ett bra sätt att kontrastera både det och den naturromantiska känslan i de trendiga dämpade rosa tonerna kan vara att inspireras av mörkt maskulina detaljer med grövre materialval i möblemang och dramatiska former i detaljer och väggkonst.

Läs mer om färg

För dig som verkligen vill gå till botten med färgvalen i ditt hem är Goethes färglära rekommenderad läsning. Att kasta sig in i de mer vetenskapliga teorierna kring hur färger samverkar kan öppna dina ögon för helt nya synsätt på din inredning.