Mer plats för tjejerna med tjejkvällar

Det är inte jämställt i Sverige. Hur mycket ni än vill det – är det inte så. Vi har dock kommit långt, och i den takt vi kämpar för jämställdhet kommer det snart vara lika många kvinnliga VD:s som män, får man hoppas i alla fall.

Mer jämställt på fritidsgårdarna

Någonting som man har gjort, de senaste åren, för att få ett mer jämställt samhälle är att satsa på just tjejerna. Bland annat har man ordnat tjejkvällar, där tjejerna ska ta plats – eftersom de lätt hamnar i skuggan av killarna. Det är någonting vi också skrev om här, i ett inlägg som har namnet ”Tjejkvällarna är mycket värt”. Och nu har man i ett inslag från Sveriges Radio gått ut med informationen att det faktiskt har blivit mer tjejer på fritidsgårdarna.

Ett exempel som man tar upp är fritidsgården i Eskilstuna. Där har man sett en stor ökning av tjejernas närvaro på fritidsgårdarna. 2011, vilket är året som man jämför med, var det bara 11 procent av barnen som var tjejer – men nu 2014 ‘r det hela 34 procent. Det är en fantasitsk ökning och man menar på att en av anledningarna till ökningen är fritidsgårdarna. En av tjejerna som brukar vara med på tjejkvällarna berättar i inslaget att hon gillar när både killar och tjejer är på fritidsgården också, men att det kan vara skönt att få ta plats på ett annat sätt när det är bara tjejer. Så här säger hon till Sveriges radio:

– Killar kan faktiskt döma tjejer efter hur de är och ser ut och det kan göra att tjejer blir blyga. När det är tjejkväll vågar tjejerna vara sig själva, vågar skratta och prata och sådant. Och tjejer har hemligheter. Det brukar inte gå bra att berätta det när killarna är här.