Högre ränta för kvinnor

Vi kvinnor betalar mycket mer ränta än männen visar en undersökning. Hela 13 procent i genomsnitt och detta beror mycket på att vi tjänar mindre och har mindre chans att betala tillbaka våra lån. Men det kan också ha att göra med att vi har mindre koll på våra räntor.

Kvinnor betalar hela 13 procent mer i ränta på konsumtionslån jämfört med män, rapporterar Dagens Nyheter. Detta trots att deras lånebelopp ofta är mindre. En möjlig orsak till den här skillnaden i ränta kan vara att männen tjänar mer än kvinnorna men det är även så att kvinnor oftare har kreditkortsskulder och avbetalningsköp, vilket automatiskt ger högre ränta. Det kan också bero på att färre kvinnor har kunskap om vad de betalar i ränta och vad de skulle kunna betala om de lånade av ett annat låneinstitut.

Jämför räntor

Att kvinnorna får högre räntor för att de tjänar mindre är beklagligt och tyvärr inte något som de kan rå över, i alla fall inte på kort sikt. Något kvinnorna däremot kan göra för att få bättre ränta, är att sätta sig in i vad de betalar och även jämföra räntor mellan olika låneinstitut. Det finns många aktörer som kan hjälpa en med detta och Advisa jämför banker kostnadsfritt för den som vill kunna jämföra många aktörer samtidigt. Just att jämföra ränta är det absolut snabbaste sättet att få en lägre ränta, enligt experter.

Omplacera lånen1131331-piggy-bank-with-coin-stacks

Ett annat tips för att få lägre ränta på sina lån är att försöka lösa in dem och lägga om dem till ett banklån med lägre ränta istället. Bankerna har oftast mycket lägre ränta på lånen än vad exempelvis kreditkortsföretag och butikskedjor har på sina lån. Så här i tider då räntan ligger väldigt lågt är det extra effektivt.

”Utnyttja det låga ränteläget till att amortera mer på dina lån och skulder. Då klarar du räntekostnaderna bättre när räntan vänder uppåt igen.” Läs mer.