Att förlora någon man älskar

Livet är verkligen en vacker gåva. Men det är inte alltid lätt att leva. Många har beskrivit livet som en berg & dalbana och det är nog någonting som verkligen stämmer. Ibland är livet skimrande och vackert, som när en familj får tillökning av ett nytt barn. Vid giftermål, dop, födelsedagar och studenttider. Men plötsligt händer det som alla fasar. Döden. Den är oundviklig för alla, ingen kan leva för evigt. Det en kan hoppas på är att leva ett långt och lyckligt liv, det är allt. Men hur hanterar man då en förlust av en anhörig? När livet går från rosa till grått. Sanningen är att man bara gör det – för det finns inget alternativ. Kista begravning 3

Samla nära och kära för att planera begravningen

Det första en bör göra i en situation som denna, är att samla ens nära och kära. På så vis kan man känna att man inte är ensam, dessutom måste praktiska saker som begravning och minnesstund planeras. En god idé är att ganska omgående prata med en begravningsbyrå, exempelvis Fonus. De vet vad som gäller vid dödsfall och kan hjälpa dig genom hela processen. Du kan även läsa här på Svenska Kyrkans hemsida om hur du kan göra för att planera en begravning, någonting som alltid är bra att kunna – så man inte står helt handfallen när det behövs. Det kan också vara värt att komma ihåg att en begravning kan vara vacker. Är det en person som levt ett långt och lyckligt liv kan man fokusera på det snarare än att livet nu är slut. Några bra saker att tänka på när det kommer till begravning är:

  • Vilken musik vill ni ska spelas? Psalmer eller kanske en live-musik?
  • Vad vill den avlidna? Har han eller hon lyft fram några önskemål om hur begravningen ska se ut. Kanske en speciell låt eller dikt.
  • Vilka minnen ska lyftas på begravningen. Vad hade ni för genomsatt och hur minns du detta? Berätta för prästen så kan han eller hon återberätta detta på begravningen.

Mer information om begravning finner du på Skatteverket här. En bra krönika som rekommenderas, om vad en person går igenom vid en förlust kan du läsa i Dagens Nyheter.